Segelsömnad och dieseltank

Innan vi åkte hem till Sverige blev Peristera under en vecka IMG_7230en samlingspunkt för diverse hantverkare. Mitt nya förstag ska få ett segel, ett kraftigt segel eftersom det kommer att användas i hård vind. Mitt huvudskäl till att vilja ha ett inre förstag var just att kunna segla bättre i hårdare vindar. Rullar man in den stora genuan blir det en rynkig påse kvar, inte ett segel. Dessutom hamnar påsen långt fram och högt upp, inte lågt och centrerat som man vill i de lägena.

Segelmakaren Kyriakos mäter och vi diskuterar spalten, mellanrummet mellan de två förstagen som inte är parallella. Stagets placering är en konsekvens av synnerligen praktiska omständigheter. Den övre delen får inte hamna mer än några decimeter under masttoppen, då blir man tvungen att installera fler akterstag för att kunna balansera krafterna. Och den nedre delen måste sättas någonstans där det finns möjlighet att montera fästet. IMG_7311Resultatet blev alltså ett litet mellanrum mellan stagen upptill, och ett stort mellanrum nedtill. Inget större problem, enligt Kyriakos, när seglet kommer ut från hans symaskin kommer det att ha den perfekta formen för sin plats. Och jag tror honom. Han tittade på mitt eländiga storsegel, pekade på hur konstigt och oregelbundet sydda våderna var och sa att han skulle försöka göra något åt det.

IMG_7324

Nästa dag kom han tillbaka med ett slätt och fint segel, med en jämn buk. På fri hand hade han klippt bort en remsa och seglet blev så mycket bättre.

 

 

En till dieseltank behöver jag också, den jag har är bara 250 liter. Först funderade jag på att göra om en av vattentankarna till diesel, jag skulle ändå ha 600 liter vatten kvar. IMG_7215Men vatten är viktigare än diesel, och det finns små utrymmen här och där som skulle kunna rymma en tank. Valet föll på ena akterstuven, en stående tank på c:a 150 liter så att det fortfarande skulle gå att förvara fendrarna där och även klättra ner och komma åt kablar innanför. Min önskan var att dieseln från den nya tanken på något sätt skulle fyllas över i den stora. Det enkla systemet skulle förstås annars vara att man bara helt enkelt kopplar om så att dieseln tas från tank nummer två när tank nummer ett är tom. IMG_7253Men det skulle kräva lite uppmärksamhet från min sida: motorn fungerar så att den inte använder all diesel den suger in, och den oförbrukade dieseln går tillbaks in i tanken. Tänk då om den är inställd på att ta diesel från tank två (dvs jag har glömt att ställa om), och jag tankar fullt. Då skulle den överblivna dieseln från tank två gå tillbaka till tank ett som redan är proppfull! Ve och fasa. Men jag har ett argument till: jag vill inte ha en situation där man går för motor i sjögång och inte vågar använda de sista 20-30 litrarna diesel för att man är rädd att dieseln skulle skvimpa så mycket att motorn suger luft och stannar. Vi diskuterade en elektrisk pump, men elektriska saker har ju den egenheten att gärna krångla i kritiska lägen. IMG_7266

Då utbrister Fotis: Guys, we have gravity! För då har han kommit på att nedre delan av tank två troligen befinner sig över den nedre delen av tank ett. Och då kan det gå en slang där och dieseln från tank två rinner helt lugnt in i tank ett. Han ska mäta och jag håller tummarna.