Praktisk information och bokningsregler, Sverige

PACKNING
Min båt, Tordmulen, är 9,6 x 3 meter. Lagom liten för att vara lättmanövrerad, lagom stor för att rymma oss alla. Men det blir inte mycket plats till var och en så packa snålt!
Packa i en mjuk väska som går att stuva undan. Om det är risk för regn är det förstås bra om du tar med regnkläder. Annars har jag flera regnjackor för överraskande skurar. Ta inte med otympliga gummistövlar, bara mindre, av typen seglarstövlar, om det alls är nödvändigt. Det finns ett par på båten att låna ut.
Det går bra med vanliga skor och kläder, men tänk på att det blåser och kan vara betydligt kallare än i land. Gympaskor, fleecetröja och vindjacka är bra. Kanske tom mössa. Ett underställ kan vara skönt att sova i om det är dåligt väder. Flytvästar till alla finns ombord.
Det finns 12-voltsuttag på båten, så om du har en billaddare till telefonen så kan du ladda ombord. En laddarsladd med USB funkar också.

MAT MM
Mat tar jag med. Det blir en god men lättlagad meny. Hör av er om ni är allergiska mot något. Jag tycker det är roligt med matlagning, och brukar laga all maten. Behöver jag hjälp säger jag till, annars behöver ni bara turas om att diska efteråt.
Toalett finns ombord, med en tank som vi tömmer när vi kommer tillbaka till hemmahamnen. När vi ligger i hamn är det bra att gå på toa i land. En campingdusch finns som man kan använda på däck eller ta med sig till något avskilt ställe.

BOENDE, om det är en segling med övernattning
Det finns fyra sovplatser ombord, förutom min. Akterruffen med draperi mellan kojerna, stickkoj med draperi runt samt soffan som man kan bädda till en bred säng med draperi runtom. När vi möts fördelar vi platserna. Vi hittar en lösning som passar alla.
Ta med lakan och handduk, inte sovsäck för det finns många täcken, filtar och kuddar. Om du använder reselakan, ta då med ett underlakan också. Öronproppar kan vara bra att ha.
Frukost serveras klockan åtta. De som sover i salongen måste ha plockat ihop sina nattgrejor kvart i åtta, eftersom de ligger i/på köket. Jag ber er att själva se till att ni vaknar i tid.

SJÖSJUKA 
De flesta har inga problem med sjösjuka inomskärs om de inte är länge nere i ruffen. Jag har sjösjukepiller ombord, ta ett halvt om du är känslig (jag tar sällan ett helt piller, man blir så himla trött då). Jag har också armband, sk Seaband, som trycker mot en speciell akupunkturpunkt som sägs ta bort illamående. Enligt min dotter fungerar de jättebra. Men det bästa knepet mot sjösjuka är att vara utsövd, inte bakfull, äta ordentligt, hålla sig uppe på däck och vara sysselsatt.

PLANERING 
Det finns ingen färdig kursplanering, annat än första dagen. Jag försöker utforma dagarna så att alla ska få öva på det de har behov av.
Den första dagen börjar vi med en presentation, så jag får veta lite om er båtbakgrund och vad ni vill ha ut av kursen. Ni får sedan själva finna ut vad man gör för att få upp och ner seglen. Jag finns förstås med för att svara på frågor, men jag berättar inte i förväg vad ni ska göra. Det har visat sig att deltagarna lär sig mycket mer om de själva måste gå runt och klura ut hur allting hänger ihop.

DITT ANSVAR FÖR DITT LÄRANDE
Mitt ansvar under kursen är att 1) på bästa sätt förklara och berätta, 2) skapa möjligheter för dig att öva, 3) svara på alla dina frågor. Men om du inte kan komma ihåg det jag säger, så kan inte jag hjälpa dig med det. Då måste du tex ta anteckningar eller ha kursmaterialet tillgängligt. Du kommer till kursen för att lära, och du kommer att få ut mycket mer om du antecknar och repeterar medan kursen pågår. 

Det finns fyra uppgifter ombord: Styra, trimma seglen, navigera och hålla utkik. Ni kommer att turas om med uppgifterna, ungefär en halvtimme vardera. Det innebär att när du tex håller på med seglen är du fri att göra vad du vill med dem utifrån vad du lärt om hur man ska ställa seglen; dra, släppa ut, flytta skotpunkten, titta hur seglen beter sig, fråga om det känns lätt att styra, diskutera med mig och varandra om vad som verkar bäst.

Ju mer du tar chansen under kursen att testa dina funderingar, prova och öva, desto mer får du med dig hem. Ta en sväng på båten så ofta du har möjlighet och repetera vilka linor som går vart, så att du kommer ihåg det när vi ska använda dem. Jag kan inte göra detta åt dig, du måste göra kunskaperna till dina egna genom att använda dem, testa dem, fundera över vad du själv tror är rätt eller fel.

Läs också igenom ordlistan i kursmaterialet innan kursen. Det förenklar för dig om du vet vad ”fall” och ”skot” betyder när du kommer.

VÄGBESKRIVNING
Tordmulen ligger i Arconas marina i Gustavsbergs hamn på Värmdö. Brygga A, efter halvön med Arconas smutsgula, gamla tegelbyggnad.

Bil: Följ vägbeskrivning till Arcona Yachts AB. Det finns tyvärr väldigt dåligt med parkeringsplatser i Gustavsberg. Helger kan du stå vid Vårdcentralen.

Buss: Kliv av på hållplatsen Vattenhjulet. Gå ner mot vattnet, förbi Hemköp, polisen mm och fortsätt förbi den lilla halvön där Arconas hus/varv ligger.

Dörren ut till bryggan är låst, jag kommer och öppnar när det är dags att börja.

PS  Du måste ha en egen försäkring för eventuella skador som jag inte är ansvarig för. Jag förutsätter att du kan simma.

AVBESTÄLLNING
Detta gäller för seglingar i Sverige:
Vid avbokning fram 31 dagar innan kursstart uttas en administrationsavgift på 500 kronor.
Vid avbokning mellan 30 och 16 dagar före avresa måste du betala 50% av seglingens pris.
Vid avbokning mellan 15 och 0 dagar före avresa ska hela kostnaden för seglingen betalas.

RESEFÖRSÄKRING OCH AVBESTÄLLNINGSSKYDD
Båten är försäkrad men du måste ha en reseförsäkring. Ta reda på att din försäkring verkligen gäller för de områden vi kommer att segla i. Ta också reda på om din försäkring täcker ev avbokning av resan, annars kan det vara klokt att teckna en särskild avbokningsförsäkring om du bokar seglingen väldigt långt i förväg. Du är själv ansvarig för att du har erforderliga resehandlingar, visum, mediciner, försäkringar och annat som kan komma i fråga.

INSTÄLLANDE AV SEGLING
Om seglingen skulle bli inställd på grund av faktorer som till exempel skepparens sjukdom eller större skada på båten, ska Linda Lindenau sträva efter att erbjuda ett fullgott alternativ. Om det inte är möjligt sker full återbetalning för seglingen till deltagarna. Kostnader för ev flygbiljetter, passkostnader, utrustning inför seglingen mm ersätts inte.

ANSVARSBEGRÄNSNING
Med Linda Lindenau Sailings ansvar som arrangör och skeppare följer också rätten att besluta om att stanna i hamn om det skulle bli nödvändigt på grund av väder eller andra faktorer. Linda Lindenau äger också rätt att be deltagare avbryta seglingen som sista åtgärd om deltagarens hälsa eller andra omständigheter innebär en säkerhetsrisk eller omfattande begränsningar för övriga deltagare. I detta fall återbetalas inget av kostnaden för seglingen. Vid deltagares sjukdom eller olycksfall, ombord eller iland, som kräver evakuering och/eller hemsändande av deltagare vilar betalningsansvaret för dessa tjänster helt hos deltagaren själv.