Mina båtar

Tordmulen och Peristera heter mina båtar.

svan

En Tordmule är en pingvinliknande liten fågel som är bättre på att simma än att flyga. Många Tordmular bor på Stora Karlsö utanför Gotland, men man kan även se dem i Stockholms skärgård. Peristera betyder duva. Det visste jag inte när jag köpte henne, det blev en glad överraskning. Båtar med fågeltema! Man kan fundera över om Peristeras jolle borde ha ett eget namn och isåfall vilket. Sparven? Eller det mer internationella Kolibrin? Eller möjligen Höken, eftersom den jagar Duvan?

Tordmulen har jag ägt sedan 2004, och med den har jag långseglat till Kanarieöarna tor, tillsammans med mina barn och en väninna. Nu använder jag den för seglings- och manövreringskurser i Stockholms skärgård.

Peristera köpte jag hösten 2013, för jag ville ha en egen båt att ha min verksamhet i, istället för att hyra. Jag ville ha en personlig, välutrustad båt, massor av linor och verktyg, böcker, undervisningsmaterial,  och kuddar och koppar i glada färger. 2016 lämnade jag Medelhavet för en jordenrunt-segling som avslutades i december 2019 i Karibien. Under Covidåren låg Peristera under en presenning på Trinidad, noggrant bevakad av Ricky. I februari 2022 kunde jag till sist sjösätta Peristera och fortsätta med mina seglingar. 

Peristera

PeristeraSBvatten

Peristera är en Beneteau Oceanis 473 från 2001. Den har gått i charter, men är mycket fräsch och välhållen. Sedan jag köpte henne 2013 har jag skaffat nya segel, ny bimini och sprayhood, ny spis, bytt ut riggen och kompletterat med ett kutterstag med rulle och fock, ny jolle, ny livflotte, EPIRB och div utrustning för kommunikation och säkerhet, targabåge i aktern med bla radar, watermaker, vindroder, fler skåp och handtag inomhus, mera ankarkätting, ny plotter, AIS, osthyvel och div annat smått och gott.

Peristera är rymlig och bekväm. Sex gäster kan vi ta ombord, i tre dubbelhytter. Hytterna i förpiken går att använda antingen som dubbelsäng, eller som våningssäng.

Det finns två toaletter/duschar, plats för tio personer runt soffan, en lång köksbänk med många skåp runt spisen och diskhoarna och golvyta nog att dansa på. Det finns förstås varmvatten i kranarna och så mycket som 850 liter vatten i tankarna.

Peristera ligger nu i Sint Maarten, och ska seglas till Las Palmas i maj, för jag kommer att segla över Atlanten igen hösten 2023.

Tordmulen

Tordan hemma 940


Tordmulen är en Targa 96, en finsk båt som inte är så vanlig i Sverige. 9,6 meter lång och 3 meter bred. Båten är från 1977 men motorn från 1998. Den är ett ständigt utvecklingsprojekt. De senaste åren har Tordmulen uppgraderats med nytt kylskåp, ny spis, nytt storsegel och nytt kapell. Dessutom nya fönsterrutor, ny eldragning och diverse nya linor. Eftersom båten används mycket under säsongen måste allting fungera, och helst ska det förstås kännas bekvämt och tillräckligt fräscht också.

Jag tycker båten är perfekt för att hålla seglingskurs. Lagom liten för att man ska kunna orka med seglen och ha överblick när man manövrerar. Lagom stor för att rymma fyra elever.

Det finns fyra sovplatser ombord, förutom min. Akterruffen med draperi mellan kojerna, stickkoj med draperi runt samt soffan som man kan bädda till en bred säng med draperi runtom.

Toalett finns ombord, med en ny, stor septiktank. När vi ligger i hamn är det ändå bra att gå på toa i land.

Spisen har två lågor samt ugn och det finns kylskåp. I kranen i köket samt på toan finns det gott om sötvatten.

OBS, OBS, sedan bilden togs har Tordmulen utrustats med texten WWW.TARODRET.NU i grönt, längs skrovsidan. Lätt att känna igen, med andra ord.