Världsomseglingen

Vill du segla med mig ute i världen? Titta under fliken ”Seglingskurser

Efter att ha ruvat på längtan i flera år bestämde jag att ta Peristera, en 47 fots Beneteau Oceanis, ut på en segling jorden runt under tre år. När jag rustat med allt upptänkligt som behövs och krävs för säkerhet och bekvämlighet för att segla på världens alla hav, gav jag mig av i april 2016 från Rhodos, där jag hållit seglingskurser ett antal år.

Nu har Peristera snart fullbordat varvet runt. Färden har hittills gått genom Medelhavet med många strandhugg i olika länder, till Gibraltar där långseglingskänslan blev påtaglig när bryggrannarna visade sig vara erfarna långseglare.
Via Marockos kuststäder kom vi till Gran Canaria där all proviantering och båtfix gjordes inför deltagandet i ARC (Atlantic Rally for Cruisers) över Atlanten.
25 dygn senare la vi till St Lucia i Karibien där det blev en annorlunda familjejul. Mellan de karibiska öarna med sina olika kulturer gjordes mest dagseglingar, sköna bad, goda restaurangbesök och bilutfärder med många roliga möten med människor. Att gå genom Panamakanalen blev en mäktig upplevelse.
Att styra Peristera i slussarna i denna transportindustri och komma ut på andra sidan Amerika för att se Stilla Havets horisont. På vägen mot Galapagos gjorde vi en värdig ceremoni för havens innevånare, när vi passerade Ekvatorn.
Vi fick se ett rikt fascinerande djurliv både i havet och på Galapagos. Marquesas nåddes efter 24 dygn i behaglig stadig passadvind och sedan kryssade vi dagturer mellan underbara öar och atoller i Tuamotus till Tahiti.
Färden vidare till Cook Islands, Tonga och Fiji präglades av vänliga människor, färggranna och väldoftande blommor och flera möten med valar och mantor. Vintern tillbringades på land på Nya Zeeland, där Peristera blev ordentligt genomgången och fick nytt storsegel och härlig, limegrön sprayhood och bimini.

Från Nya Zeeland seglade vi norrut, mot värmen i Nya Kaledonien och det moderna livet i Australien. Barriärrevet var inte lika spektakulärt som vi väntat oss, risken att bli uppäten av krokodiler gjorde att vi ofta avstod från att bada. Framme i Indonesien fann vi ännu fler koraller, inga krokodiler men väl Komodovaraner, gigantiska ödlor som lever bara runt ön Komodo. Hösten 2018 korsade vi Indiska oceanen, gjorde intressanta strandhugg på Julön, Kokosöarna, Rodrigues och Mauritius, sinsemellan väldigt olika öar.

Några veckor tillbringade vi på Madagaskar, klappade lemurer och njöt av att ha kommit till den afrikanska kulturen. Hösten avslutades med en hisnande segling längs Sydafrikas kust, med upp till 4 knops medström, som avslutades med julvila och reparationer i Kapstaden. På vägen passerade jag samma longitud som Rhodos.

Seglingen fortsatte till Namibia, över södra Atlanten med stopp på St Helena, och vidare till Brasilien, Franska Guyana och Surinam för sommaruppehåll.

Hösten 2019 seglade vi norrut mot Karibien, där jag, den 6 december, korsade mitt eget spår och därmed formellt hade seglat jorden runt.

Du kan se Peristeras färd hittills från Gran Canaria här:

Två inslag på TV4 om jordenruntseglingen (det första gjordes innan jag bestämt mig för att segla hela varvet runt):

http:/www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3294697

https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/nu-%C3%A4r-hon-halvv%C3%A4gs-runt-jorden-jag-k%C3%A4nner-mig-s%C3%A5-himla-cool-3958439

Aftonbladets artikel efter att jag kom hem här:

Nyhetsbrev från Dream Yacht Charter (som jag köpte min båt av) här:

Ett blogginlägg från en deltagare här:

 

Vill du segla med mig ute i världen? Titta under fliken ”Seglingskurser