ATLANTEN OCH KARIBIEN 2024

Du är välkommen ombord och dela din dröm med alla oss som också drömt. Det krävs inget särskilt av dig som vill följa med, mer än en vilja att delta och hjälpa till efter bästa förmåga. Det blir alltid en blandning av erfarenheter ombord, några som kan och vill ta mer ansvar och andra som vill testa långseglarlivet utan att kunna erbjuda mer än sin entusiasm och sin vilja att lära.

Båten heter Peristera och är en Oceanis 473 med fyra bekväma dubbelhytter och två toaletter/duschar. Det ryms sex gäster ombord.

Sträckorna är satta med en start- och en slutpunkt. Exakt hur vi seglar bestäms av vädret och deltagarna, men den ungefärliga planeringen kan du se i kalendern nedan. På vissa ställen är det ett uppehåll mellan etapperna. Då jobbar jag med administration och båtunderhåll, och det går inte att bo ombord.

Seglingarna är sinsemellan väldigt olika, allt från kortare kustnära sträckor eller mellan öar, där vi huvudsakligen seglar dagsturer, till långa färder över oceaner där vi inte ser land på flera veckor. Många sträckor är blandade, med någon översegling på några dagar, och resten av tiden i närheten av land. Seglar vi kustnära stannar vi ibland någon dag för att snorkla, eller göra utflykter. Det står några rader nedan om varje etapp.

Långsegling är inte så mycket avancerad segling egentligen, det handlar mer om nattvakter och att laga det som går sönder. Och njuta av livet, av att färdas naturnära i ett lugnt tempo. Egenskaper som tålamod, kreativitet och ett praktiskt sinnelag är viktigare än kunskaper om segeltrim. Tillsammans blir vi fantastiska team.

Vi har alla del i att segla båten. En av mina viktigaste uppgifter ombord är att skapa grupper där deltagare som aldrig träffat varandra tidigare ska fungera bra tillsammans och inspirera varandra att våga kliva fram och ta rodret. Det brukar bli en härlig stämning ombord med självförtroende som växer för varje ny uppgift man tar sig an.

De flesta sträckorna är öppna endast för kvinnor, en del för både kvinnor och män. De kvinnor som vill, kan då ta med sig en man. Det innebär att en ensam kvinna som anmäler sig, inte kommer att dela hytt med en man, utan med en annan kvinna. Det innebär också att det alltid kommer att vara minst hälften kvinnor ombord.

Mina blandade seglingar ska vara jämställda, dvs alla deltagare ska delta i ansvaret för samtliga sysslor. Det finns inga män som överhuvudtaget inte kan laga mat och diska, så de kommer att bilda matlag på samma sätt som kvinnorna. Och om något ska göras med el eller motor som en man ofta har mer kunskap om, så förväntar jag mig att kvinnorna tar chansen att delta och lära. Det blir mitt ansvar att skapa balans, de sträckor där det är både kvinnor och män ombord.

Lindaasna940 (2)

Framtiden?

Sommaren 2024 seglar Peristera till Medelhavet, och stannar där i några/flera år. Det innebär att du som vill segla med mig i Karibien kan göra det i vår, men det är osäkert om det blir fler gånger. Jag har levt på att segla sedan 2010, och varit borta mycket hemifrån. Nu vill jag trappa ner, och hålla mig i närmare vatten.

Seglingar 2023 och 2024

Datum och sträcka Kommentar
11/11-17/12 2023
Las Palmas – St Lucia FULLBOKAD
Över Atlanten, 2800 M. En veckas förberedelser, tre veckors segling, några dagar på St Lucia.
Vi deltar i eskadern ARC, Atlantic Rally for Cruisers. Det är ett fantastiskt arrangemang, med föreläsningar, säkerhetsgenomgång, sundowners, parader mm.
Frukost, lakan, flytväst, undervisning mm ingår, men förutom maten behöver du köpa (eller låna) en liten AIS-nödsändare som man fäster i flytvästen. Den kostar ca 3000, och du kan sälja den efteråt.
Du hittar mer info om min båt Peristera om du klickar på Om mig och mina båtar, på menyn.
25/3-8/4 2024
St Lucia, Rodney Bay – Guadeloupe, Marina Bas Fort
Efter några olika stopp på St Lucia och Martinique, stannar vi ett par nätter och gör utflykt på den natursköna ön Dominica. Därifrån seglar vi mot Guadeloupe, via de små öarna Iles de Saintes.
11-26/4 2024
Guadeloupe, Marina Bas Fort – Sint Maarten, Simpson Bay
En längre segling med längre etapper, samt en eller två nattseglingar. Flera spännande öar ligger längs vår väg: Förutom Iles de Saintes och Guadeloupes västkust, besöker vi Antigua, Barbuda och den tidigare svenska kolonin St Barthelemy.
1/5-26/5 2024
Sint Maarten, Simpson Bay – Azorerna,Horta
Efter några dagar av att förbereda både båten och oss, seglar vi de drygt 2000 sjömilen till Horta. Riktigt hur långt det blir går inte att säga, det går oftast inte att segla rakt på, på grund av vindriktningarna. Vindarna varierar en del, både i styrka och riktning. Du får säkert se havsdjur, kanske både val, delfiner och portugisiska örlogsmän.
Mat ombord ingår i denna segling.
Eftersom detta blir min sista långa segling kommer min man också att vara med. För att det inte ska bli för trångt ombord får han en egen hytt, och det blir bara fyra deltagare. Men vakt- och matscheman blir som vanligt, han tar både vaktpass och matpass på egen hand.
6/6-19/6 2024
Azorerna, Sao Miguel, Punta Delgada – Portugal, Lagos
Vi planerar ett stopp på Santa Maria, den lilla ön söder om Sao Miguel. Det finns mycket att se på Santa Maria, googla! Därifrån fortsätter vi de 800 sjömilen till Lagos.
Mat ombord ingår i denna segling.
Eftersom detta blir min sista långa segling kommer min man också att vara med. För att det inte ska bli för trångt ombord får han en egen hytt, och det blir bara fyra deltagare. Men vakt- och matscheman blir som vanligt, han tar både vaktpass och matpass på egen hand.

Atlanten

Anmälan

Anmälan sker via Simple Signup, länk nedan. Där ser du kostnaden för varje etapp, samt hur många platser som finns kvar.
Du betalar en bokningsavgift på 20-35% av priset vid bokningstillfället.
Slutbetalning sker mot faktura i efterskott.
Skriv ut och läs de särskilda villkoren nedan.

Du är välkommen med din anmälan via Simple Signup
Atlanten 2023 HÄR: FULLBOKAD
Karibien och Atlanten 2024 HÄR:

Särskilda villkor

Praktisk information och bokningsregler, utomlands