Jorden runt på 90 minuter

April 2016 till december 2019 seglade Linda Lindenau jorden runt med sin båt Peristera, en Oceanis 473. Med på seglingen hade hon omkring 250 kvinnor, i olika etapper.

Att segla jorden runt är en stor prestation. Linda har dessutom varit ensamt ansvarig för en många gånger ovan besättning som kan behöva både undervisning och trygghet, för att hålla tidplanen och vara på plats vid rätt brygga och rätt dag för att hämta upp en ny besättning, för alla säkerhetsaspekter såsom väderprognoser, service av flytvästar, brandsläckare mm, för att på olika platser på jorden organisera de ständiga reparationerna, för att hålla reda på alla olika krav och formaliteter inför inresa och utresa från olika länder, för all administration runt verksamheten, mm.

Det har krävt något utöver det vanliga.

Linda berättar om hur idén föddes att segla runt jorden, och alla förberedelser innan avfärden. Båten måste utrustas för långsegling med vindroder, watermaker och satellitkommunikation. Säkerhetsnivån måste höjas, riggen behövde uppdateras, elförsörjningen tryggas mm.

Linda visar bilder och berättar om så mycket mer än bara seglingen. Segling är ett långsamt färdsätt. Med en segelbåt kommer man till platser utanför de vanliga turiststråken och får chansen att se naturen, hur människor lever och organiserar sin vardag. Hör Linda berätta om alla hantverkare hon träffat i olika länder, och vad man kan fundera över när man ser hur olika det fungerar.

För att du ska känna att du nästan var med, har Linda många filmer där du får höra den lokala musiken och delta i folklivet. Du får se både konst och kultur – och nedskräpning.

Efter föredraget kommer du att ha fått många nya kunskaper, och känna att en långsegling nog skulle vara möjlig för dig också.

Här finns tre intervjuer med Linda i Nyhetsmorgon, TV4