STOCKHOLM: Seglingskurs för kvinnor

2013-06-20 13.04.38

”Bara gör´t!”

Kursen för dig som verkligen vill lära dig segla, och som är beredd att arbeta hårt för att uppnå det målet.

Efter flera år av mer traditionellt undervisande vill jag nu prova något nytt. Min erfarenhet är att många kvinnor kan mer än de tror, deras bristande självförtroende håller dem tillbaka. Denna kurs syftar till att låta dig upptäcka vad du är kapabel till när du tar fram alla dina resurser och använder dem.

På två dagar lär du dig grunderna i segling, navigering och ankring. Redan första morgonen ger vi oss ut på sjön och börjar segla. Det är ni deltagare som självständigt utför alla moment. Jag finns med hela tiden, och med min hjälp får du prova, fundera och resonera dig fram till hur och varför.

Här är två övningar vi kommer att göra:

Det kommer att krävas en hel del av dig. Du behöver förbereda dig, läsa igenom kursmaterialet som du får av mig i förväg, och repetera de kunskaper du eventuellt har. Du måste delta aktivt i kursen. Jag uppmuntrar och uppmanar dig till att hela tiden vara uppmärksam på vad som händer med vinden och seglen, tänka själv och prova vad som fungerar, och anteckna så att du kommer ihåg. Av mig kommer du att få mycket individuell undervisning. Ni är max fyra kvinnor ombord så det kommer att finnas många möjligheter att ställa frågor, prova en gång till och fråga mera.

Ska man orka vara så aktiv, och lära sig så mycket, måste man äta god mat. Du får lagad mat till luncherna. Maten ingår, jag lagar den medan du pustar ut och tänker igenom vad vi hittills gjort.

Jag har bedrivit seglingskurser för kvinnor sedan 2008 i Stockholms skärgård, och i Medelhavet och resten av världen sedan 2009. Den 6 december 2019 avslutade jag min världsomsegling med svenska kvinnor som deltagande besättningar. Läs mer om den på ny.tarodret.nu/langseglingen

Seglingar 2024

Sommaren 2024 kommer jag inte att ha några seglingar i Sverige. Först ska jag segla Peristera, min stora båt, från St Lucia via Azorerna till Las Palmas. Jag räknar med att vara tillbaka i Sverige i början av juli. Redan i september åker jag till Kanarieöarna för att ha några seglingar där med Peristera. Jag tänker inte ens sjösätta Tordmulen, utan ägna lite tid åt underhåll. Hon har lite plastskador mm. Och till all lycka har jag en son som är duktig på att göra plastjobb på segelbåtar.

Nästa sommar, 2025, tror jag det blir seglingar på Tordmulen i Stockholm.

Jag rekommenderar seglingskurserna hos Vindovatten, som drivs av min vän Birgitta Silfverhielm. De är flera instruktörer, de flesta är kvinnor. Några av kurserna är bara för kvinnor. Titta här: vindovatten.se

 

Kurstillfällen 2023, dvs förra sommaren:

Datum utan övernattning:
to-fr 18-19 maj
lö-sö 3-4 juni

Start klockan 9 prick, slut ca kl 17, båda dagarna.
Pris 5400 kr. Flytväst, kurslitteratur, lunch, frukt samt dryck ingår.
Endast fyra deltagare
Seglingarna utgår från Gustavsberg, 30 min med buss från Slussen/ Stockholm.

Datum med övernattning:
lö-sö 10-11 juni
lö-sö 1-2 juli
lö-sö 8-9 juli

Start klockan 9 prick, slut ca kl 17 dag 2.
Pris 6600 kr. Flytväst, kurslitteratur, lunch, middag, frukost, lunch, frukt samt dryck ingår.
Endast fyra deltagare
Seglingarna utgår från Gustavsberg, 30 min med buss från Slussen/ Stockholm

Välkommen med din anmälan här: (Obs, flera kurser på samma bokningssida! Kolla att det är rätt datum)

Praktisk information och bokningsregler, Sverige

För dig som vill bli bättre på att manövrera i hamn!

Jag erbjuder också en filmatiserad version av min kurs i hamnmanövrering. Jag visar övningarna både med leksaksbåtar, och med min båt. När du sett filmerna och förstått vad övningen går ut på, kan du ta telefonen med dig till båten, och göra övningarna själv. Det är roligt att göra övningarna tillsammans med någon, så kan ni turas om att öva och att titta. Det är väldigt lärorikt att se någon annan att göra samma övning.

Här finns en Youtubefilm med en av mina övningar:

Bokningsvillkor

AVBOKNING

Det går inte att bedriva en liten verksamhet som min om inte anmälan är bindande. Därför återbetalas inte anmälningsavgiften vid avbokning. Du får betala hela kursavgiften om du avbokar mindre än 30 dagar innan kursstart.

Detta gäller naturligtvis inte om den som avbokar har en ersättare vid avbokningen! Självklart inte heller om jag tvingas ställa in pga för få deltagare.

Du kan köpa en avbokningsförsäkring hos Europeiska försäkningar, för 6% av kurspriset.

BETALNING MM

Jag skickar en faktura till dig där anmälningsavgiften är avdragen (Om du inte betalt hela avgiften direkt). Någon vecka innan kursen skickar jag ett mail med alla uppgifter om exakt tid och plats, vad du ska ta med mm. Det mesta av den informationen hittar du här på sidan under ”Praktisk information”.

MAT

Det går bra att vara vegetarian, men mer komplicerade dieter eller allergier kan jag inte hantera ombord. Det finns heller inte utrymme för att du tar med din egen mat.

Du är välkommen att höra av dig när som helst om du har ytterligare frågor.

FÖRSÄKRINGAR

Du behöver en egen försäkring för eventuella olyckor som jag inte har något ansvar för.

RESEGARANTI

Linda Lindenaus seglingar med övernattning omfattas av paketreselagen och resegarantilagen. Det betyder att dina pengar är skyddade och att det finns klara regler vad som gäller för dig som konsument. Linda Lindenau har ställt resegaranti till Kammarkollegiet. Det innebär att om kursen blir avbruten eller inställd kan ersättning utbetalas ur resegarantin. Ansökan om ersättning skall ha inkommit till Resegarantinämnden senast tre månader efter det att kursen blivit inställd eller avbrutits. Ring Kammarkollegiet för mer information tfn: 08-700 08 00.

Praktisk information

PACKNING

Min båt, Tordmulen, är 9,6 x 3 meter. Lagom liten för att vara lättmanövrerad, lagom stor för att rymma oss alla.Om det är risk för regn är det förstås bra om du tar med regnkläder. Annars har jag flera regnjackor för överraskande skurar. Ta inte med otympliga gummistövlar, bara mindre, av typen seglarstövlar, om det alls är nödvändigt.Det går bra med vanliga skor och kläder, men tänk på att det blåser och kan vara betydligt kallare än i land. Gympaskor, fleecetröja och vindjacka är bra. Kanske tom mössa om det ska bli dåligt väder. Flytvästar till alla finns ombord.

MAT OCH BOENDE

Toalett finns ombord, med en tank som vi tömmer när vi kommer tillbaka till hemmahamnen.
Maten tar jag med, och lagar. Det blir en god men lättlagad meny. Det går bra att vara vegetarian, men mer komplicerade dieter eller allergier kan jag inte hantera ombord. Det finns heller inte utrymme för att du tar med din egen mat.
Behöver du boende under kursen finns ett hotell i Gustavsberg, Blå Blom. Inne i Stockholm finns det billigare boenden. Bor du nära Slussen har du en  halvtimmes restid till båten.

SJÖSJUKA

De flesta har inga problem med sjösjuka inomskärs om de inte är länge nere i ruffen. Jag har sjösjukepiller ombord, ta ett halvt om du är känslig (jag tar sällan ett helt piller, man blir så himla trött då). Jag har också armband, sk Seaband, som trycker mot en speciell akupunkturpunkt som sägs ta bort illamående. Enligt min dotter fungerar de jättebra. Men det bästa knepet mot sjösjuka är att vara utsövd, inte bakfull, äta ordentligt, hålla sig uppe på däck och vara sysselsatt.

PLANERING

Vi kommer att segla hela dagarna, med avbrott för lunch då vi kastar ankar i någon vik.

DITT ANSVAR FÖR DITT LÄRANDE

Mitt ansvar under kursen är att skapa möjligheter för dig att öva och svara på alla dina frågor. Men om du inte kan komma ihåg det jag säger, så kan inte jag hjälpa dig med det. Då måste du tex ta anteckningar eller ha kursmaterialet tillgängligt. Du kommer till kursen för att lära, och du kommer att få ut mycket mer om du antecknar och repeterar medan kursen pågår.Ju mer du tar chansen under kursen att testa dina funderingar, prova och öva, desto mer får du med dig hem. Ta en sväng på båten så ofta du har möjlighet och repetera vilka linor som går vart, så att du kommer ihåg det när vi ska använda dem. Jag kan inte göra detta åt dig, du måste göra kunskaperna till dina egna genom att använda dem, testa dem, fundera över vad du själv tror är rätt eller fel.Läs också igenom ordlistan i kursmaterialet innan kursen. Det förenklar för dig om du vet vad ”fall” och ”skot” betyder när du kommer.

VÄGBESKRIVNING

Tordmulen ligger i Arconas marina i Gustavsbergs hamn på Värmdö, brygga A.
Bil: Följ vägbeskrivning på Eniro till Arcona Yachts AB. Det är svårt att hitta parkering i Gustavsberg, ta god tid på dig.
Buss: Kliv av på hållplatsen Vattenhjulet. Gå ner mot vattnet, förbi Hemköp, polisen mm och fortsätt förbi den lilla halvön där Arconas hus/varv ligger.
Dörren ut till bryggan är låst, jag kommer och öppnar när det är dags att börja.
PS Du måste ha en egen försäkring för eventuella skador som jag inte är ansvarig för.
Jag förutsätter att du kan simma.